28. helmikuuta 2016

Autolla Norjassa

Suostuttelin syksystä asti isää lähtemään mun kanssa autolla Vikersundiin katsomaan mäkihyppyä. Onnistumisprosentti oli alle 50, mutta niin siinä sitten kävi, että hän lopulta myöntyi. Siskokin halusi tulla samaan aikaan Osloon ja päätettiin vähän venyttää matkaa ja lähteä päivää aiemmin.

Kulkuvälineinä oli mun kaksi lempparia eli auto ja laiva! Olin niin innoissani päästessäni autolla ulkomaille (muuallekin ku Haaparantaan). Oon nuorempana tullut Saksasta autolla, mut silloin mulla ei ollutkaan ajokorttia!

DSC_7106

Eka kuva edustaa hyvin meidän menomatkaa. Eli sekava. Navigaattori jäi kotiin ja piti suunnistaa ilman apuria. Lähdettiin heti ensitöiksemme Tukholmassa väärään suuntaan! Liikenne Ruotsissa oli onneksi sujuvaa ja tiet hyviä.

DSC_7112

Saatiin aikaa myös kulumaan hyviä taukopaikkoja (oikeestaan tuloksetta) etsiessä. Luultiin löytäneemme erään järven rannalta lupaavan ravintolan, mut sekin oli tietysti kiinni talviaikaan. No, nätit maisemat siellä kuiteski oli!

DSC_7114 DSC_7116

Ruotsin ja Norjan rajalla meidät pysäytettiin tulliin. Isäraukka taisi vähän jännittää ja hän selitti kaikkea ihan pöhköä ja näytti elekielellä mäkihyppyä. Norjassa ei tarvinut ajaa kauaa, kun jo noustiin tosi korkealle ja ympärillä oli ihan lappimaiset maisemat!

DSC_7348

Oli huomioitava, että Oslossa pitää maksaa nastarenkaista veroa ja lisäksi Norjassa on myös tietulleja.

Toinen eksyminen sattuikin sit Oslossa. Ajettiin pitkässä tunnelissa keskustan alta ja kun tultiin takas pinnalle, luultiin että se on vasta edessä. Mokan tajuamisen jälkeen osattiin kyllä suht vaivattomasti hotellille!

DSC_7349

Oli niin outo ajatus, että ajelimme Norjan kuninkaanlinnan edestäkin ties kuinka monta kertaa. Jotenkin se Oslo on tuntunut niin kaukaiselta, mutta sehän on vaikka kuinka lähellä!

DSC_7356

Sit eteenpäin! Oslosta Vikersundiin on sellanen puolentoista tunnin ajo. En odotellut mitään kovin kummoisia maisemia siltä matkalta. Olin jotenkin kuvitellut, että ne upeat maisemat löytyvät vain sieltä Pohjois-Norjasta. Mut vielä mitä! Kivenheiton päässä Oslosta alkoi henkeäsalpaavat maisemat. Nappasin miljoona kuvaa liikkuvasta autosta, joten ne eivät ole maailman parhaimpia, mutta pakko laittaa niistä tänne tuhat!

DSC_7358
DSC_7363
DSC_7372
DSC_7370
DSC_7377

Maisemat olivat jotain aivan uskomatonta. Niin kaunista! Jossain kohtaa ylöspäin noustessa kaiken sen täydellisyyden keskellä aurinkoa vasten satoi muutama timantin näköinen lumihiutale ja luulin pudonneeni satukirjaan. Siis tuolla oli kyllä kauniimpia paikkoja, mitä oon ikinä nähnyt.

DSC_7383

Sit vois jo sanoa että ei päästy, vaan jouduttiin perille Vikersundiin. Mutta apua, se vasta upea paikka olikin! Siis en ymmärrä miten tää maisema tästä vielä parani koko ajan.

DSC_7386
DSC_7393

Joutsenet tästä satumaasta vielä puuttuivatkin! Yhtäkkiä meillä ei ollutkaan niin kiire mäkimonttuun, vaan hengailtiin hetki tuossa rannalla. Aurinko värjäsi vastapäisen rannan, joutsenet kaakattivat ja olin ratketa onnesta siihen paikkaan.

DSC_7412
DSC_7403
DSC_7419
DSC_7422

Lopulta me sitten olimme siellä mäellä. Se oli iiiso. Syy, miksi halusin kisoihin juuri Vikersundiin, on että siellä on lentomäki ja vielä maailman suurin sellainen! Se oli kyllä harmi, ettei kisassa ollut yhtään suomalaista. Kannustettiin sit kaikkia!

DSC_7460
DSC_7444
DSC_7447

Kisan jälkeen nähtiin vielä ilotulitus ja napattiin pienet eväät ja ajeltiin takaisin Osloon ihaillen kylien ja kaupunkien iltavalaistuksia.

DSC_7505
DSC_7516
DSC_7518

Paluumatka Ruotsiin sujuikin hyvin ilman eksymisiä ja kestikin pari tuntia vähemmän. Kaupungista lähtiessä ajattelin, että ne nätit maisemat olivatkin sitten siinä, mutta eei!

DSC_7579

Lähdettiin vähän eri reittiä, nyt kun ei tarvinut metsästää verojen maksupaikkaa, ja pian oltiin vuonon vieressä. Olisin voinut vaikka pyörtyä tohon maisemaan! Ihan loistava päätös matkalle, jossa Norja valloitti sydämmeni!

DSC_7581

Ja heti Ruotsin puolelle palatessa taivaskin meni pilveen! Tultiin takas Tukholmaan niin hyvissä ajoin, että ehdittiin pysähtymään Barkarbyssä Stockholm Quality Outletissa kahvilla ja pikakierroksella. Oli aika hauskaa mennä vanha tuttu Tukholmakin läpi autolla.

DSC_7633

2 kommenttia :

 1. Upeita maisemia ja kuvia!! ♥ Oi että, mekin ollaan suunniteltu et tehtäis ens kesänä reissu Norjaan autolla. Haluaisin niin paljon kuvailemaan noita maisemia! :-)

  http://plan-cee.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun ylistävä mielipide automatkasta Norjaan kävi varmaan aika selväks jo tossa tekstissä, mut pakko sanoa vielä erikseen et kannattaa mennä!!! Mekin mietittiin, että olis hienoa lähteä joskus ajamaan Oslosta pohjoista kohti ja tulla Lapin kautta kotiin! Kuinka upeeta siellä oliskaan ku etelässäki oli :)

   Poista

Kiitos kommentista :)